fbpx

Misschien herken je het wel.
Vlees eten is niet meer zo je ding.
Je realiseert je dat het eten van vlees niet meer bij je past.
En besluit simpelweg om er mee te stoppen.
Of misschien heb je dat jaren geleden al gedaan 🙂

Bij veel auto-immuunziekten wordt het advies gegeven om geen vlees te eten.
En soms ook om volledig plantaardig te eten zoals bijvoorbeeld bij MS.
Vaak laten we deze voedingsmiddelen gewoon weg zonder dat we ons realiseren welke voedingstoffen we daarmee niet meer binnen krijgen.

Een voorbeeld daarvan is ijzer.
Maar wat is ijzer eigenlijk en wat doet het?
IJzer is een spoorelement. En van spoorelementen hebben we maar kleine hoeveelheden nodig.  
Maar zonder kunnen we zeker niet!

Zie je een beetje pips?
IJzer is verantwoordelijk voor de rode kleur van je bloed,  en een onderdeel van je rode bloedcellen.  Het geeft je energie en zorgt voor het zuurstof transport in je lichaam.
Daarnaast helpt het bij voorkomen van ziekten en verhoogt het je weerstand.

Heb je een ijzer tekort?
Bloedonderzoek via je huisarts kan uitwijzen of je bloedarmoede hebt.  
Je kan een ijzer tekort herkennen als je vaak zit te gapen.  
Maar ook als  je snel buiten adem bent, bleek ziet of het snel koud hebt.
Het is  belangrijk om er achter te komen hoe je tekort is ontstaan zodat je de oorzaak aan kunt pakken.

Halen we ijzer alleen uit vlees?
Nee. Er zijn 2 soorten ijzer.  
Heem ijzer komt voor in vlees, vis en gevogelte.
En is makkelijk opneembaar voor je lichaam.
Non-heemijzer komt voor in plantaardige producten.
Waarvan de voornaamste bron graan- en graanproducten zijn.
Maar ook in groenten zit deze vorm van ijzer.

Dan heb ik direct een tip voor je!
Als je non-heemijzer goed op wilt nemen heb je daarvoor vitamine C nodig.
Groente eten op je brood (granen) dus J
Non-heemijzer zit ook in vruchten zoals abrikoos, pompoen en peulvruchten.
maar ook hier geldt weer: zonder vitamine C kan je lichaam niets met deze vorm van ijzer.

Dit jaar ben ik gestopt met het eten van vlees.
Dat gaat eigenlijk prima. Op een verdwaalde bitterbal na dan, die plotseling tóch in mijn mond verdween toen ik een gesprek probeerde te voeren en mijn zoon van 1.5 jaar probeerde te entertainen op een feestje. Pfff. Hahaha.

Daarnaast eet ik geen gluten.
Daardoor is  er nog een grote ijzer bron voor mij weg gevallen.
De grote vraag is dan; kan mijn lichaam het non-heemijzer uit de plantaardige voeding voldoende omzetten?
Ik heb bloed onderzoek laten doen via mijn huisarts en er bleek een tekort te zijn.
Ik kreeg direct ijzerpillen voorgeschreven.
Nadeel van deze pillen is dat ze niet zo vriendelijk zijn voor je maag en je er snel obstipatie van krijgt. Dus heb ik gekozen voor ijzerbisglycinaat, een vorm die goed opneembaar is, mild voor de maag en ook mijn darmgezondheid niet onder druk zet. Letterlijk en figuurlijk 😉
En niet geheel onbelangrijk, de kosten zijn nagenoeg het zelfde.

Voeding is zo persoonlijk.
Wat heeft je lichaam nodig en wanneer ontstaan er tekorten. De ene persoon doet het misschien heel goed op alleen plantaardige voeding terwijl een ander af en toe wat vlees nodig heeft. 
Misschien is het voor jou wel heel fijn om één keer in de week een stukje vlees te eten van een goede kwaliteit. Biologisch en grasgevoerd rundvlees van dieren die een goed leven hebben gehad. Laat je niet leiden door wat je omgeving doet maar voel wat er bij jou past en waar je de meeste voedingstoffen uit haalt.

Krijg jij voldoende voeding binnen waar ijzer in zit?

N.B. Ga niet op eigen initiatief ijzer tabletten slikken.
Een teveel aan ijzer is helemaal niet oké voor je lichaam.
Laat eerst bloedonderzoek doen om vast te laten stellen of je daadwerkelijk een tekort hebt en laat je goed informeren door een orthomoleculair voedingscoach.