fbpx

Heb je er wel eens van gehoord, een leaky gut of te wel het lekkende darm syndroom?
Dit is een spijsverteringsaandoening die ontstekingen en auto-immuun ziekten kan veroorzaken.
Het klinkt misschien een beetje vies, lekkende darm, maar de symptomen zijn belangrijk genoeg om even stil te staan bij hoe het met jou darmgezondheid gesteld is.
Er zijn verschillende symptomen die wijzen in de richting van een leaky gut.
Het is goed om die tijdig te signaleren omdat het lekkende darm syndroom in verband wordt gebracht met veel verschillende aandoeningen en ziekten. The good news: Je kan een leaky gut herstellen.
En daarmee je gezondheidsklachten een halt toe roepen.

Slechte voeding, chronische stress, blootstelling aan gifstoffen, erfelijkheid en bacteriële onbalans in je darmen zorgen ervoor dat steeds meer mensen te maken krijgen met een lekkende darm.

Hier kan je lezen waarom een lekkende darm een signaal is voor het ontwikkelen auto-immuunziekten.
En waarom alle alarmbellen af zouden moeten gaan als je symptomen ervaart.
Maar wat zijn die symptomen dan?
Eerst is het belangrijk om te weten dat als je eet zoals veel Nederlanders eten het niet gek is dat je darmklachten hebt.
Er is niemand in mijn praktijk die bij de intake aangaf elke dag stoelgang te hebben, of dat de consistentie en/of vorm dagelijks hetzelfde zijn. Om over de geur nog maar niet te spreken.
Maar omdat darmklachten veel voorkomen betekent het niet dat deze klachten normaal zijn.

Zoals ik hierboven al geschreven kan je stappen nemen om het lekkende darmsyndroom te genezen. Er zijn  stappen waarmee je aan de slag kan gaan om je darm te repareren.
O.a. door het verwijderen van triggerfoods uit je eetpatroon, het gebruik van nuttige voedingssupplementen, het opnieuw in evenwicht brengen van je darmflora met probiotica, en het toevoegen van bepaalde voeding.

Wat is het lekkende darmsyndroom?
We komen steeds meer te weten door onderzoeken en artikelen over immuniteit en darmfunctie en hoe moderne voeding en leefstijl negatief bijdragen aan onze gezondheid en ons spijsverteringstelsel beschadigen. In de medische wereld wordt het ook wel “intestinale hyperpermeabiliteit” genoemd.

Wat veroorzaakt een lekkende darm?
De darmen worden beschermd door een dun laagje slijmvlies.
Dit slijmvlies is de afscheiding tussen je darmen en je bloedbaan. Het slijmvlies bepaalt wat er vanuit je spijsverteringsstelsel in de bloedbaan mag komen. Voedingstoffen die we nodig hebben worden opgenomen in je bloed, en afvalstoffen verlaten op de gebruikelijke manier je lichaam. Wanneer je een lekkende darm hebt, beginnen bepaalde kleine eiwit deeltjes die nooit in je bloedbaan zouden moeten komen hun weg te vinden door dat dunne laagje slijmvlies.
Ook is er vaak onbalans in je darmflora. Dit kan een  groot probleem zijn omdat het overgrote deel van je immuunsysteem zich in je darm bevindt.

Het gevolg? Een acute ontsteking, en soms auto-immuunreacties. Je immuunsysteem is er om ziekte en infecties te bestrijden. Als je immuunsysteem constant moet presteren leidt dit tot chronische ontstekingen en kan ziekten tot gevolg hebben.

Een aantal oorzaken van lekkende darm zijn:

  • Efelijkheid.  Sommige mensen kunnen vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van een lekke darm omdat ze gevoelig zijn voor omgevingsfactoren die hun lichaam “triggeren” om auto-immuunreacties te veroorzaken.
  • Slecht voedingspatroon. Vooral een eetpatroon dat allergenen en bewerkte voedingsmiddelen bevat zoals toegevoegde suiker, slechte vetten, koemelk, synthetische toevoegingen en weinig groenten bevat.
  • Chronische stress. Need I say more?
  • Gifstoffen. We komen dagelijks in contact met verschillende chemicaliën en toxines. Daarnaast is het gebruik van alcohol en drugs niet zo fijn voor je lijf. Maar ook antibiotica, bestrijdingsmiddelen en medicijnen kunne de oorzaak zijn van een lekkende darm.
  • Bacteriële onbalans. Hiermee wordt bedoeld dat er een onbalans is tussen nuttige en schadelijke soorten bacteriën in je darm. Een gezonde darmflora is belangrijk om auto-immuunreacties te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van een lekkende darm?

  • Diarree
  • Opgeblazen gevoel
  • Prikkelbare darm syndroom
  • Darmziekten (Crohn, colitis ulcerosa)
  • Coeliakie
  • allergieën
  • Luchtweginfecties
  • Chronische ontstekingsaandoeningen (zoals artritis)
  • Schildklieraandoeningen
  • Auto-immuunziekte (lupus, multiple sclerose, diabetes type I, Hashimoto’s en meer)
  • Chronisch vermoeidheidssyndroom

Hoewel deze ziekten in verband worden gebracht met het lekke darmsyndroom, is niet bewezen dat een lekke darm deze gezondheidsklachten veroorzaakt.

Symptomen en tekenen
Hoe weet je of je een lekkende darm hebt?
Deze klachten kunnen wijzen op een probleem met je darmgezondheid.

Voedings(over)gevoeligheden
Vanwege de aanval op die kleine eiwit deeltjes (lichaamsvreemde stoffen) die in de bloedbaan terechtkomen, staan de immuunsystemen van mensen met een lekkende darm altijd AAN en produceren ze antistoffen die hun lichaam vatbaarder kunnen maken voor allergenen in bepaalde voedingsmiddelen Zoals bijvoorbeeld gluten en zuivel. Allergieën worden beschouwd als een van de meest voorkomende lekkende darmsymptomen.

Ontstekingen van de darm
Als je last ervaart van prikkelbare darmsyndroom, colitus ulcerosa en ziekte van Crohn kan dit een symptoom of klacht zijn die in de richting wijst van een lekke darm.

Auto-immuunziekten
Er zijn meer dan 140 auto-immuunziekten. Aan vele soorten ligt een lekke darm ten grondslag. Het goede nieuws is dat, althans voor zover een lekkende darm een ​​rol speelt in auto-immuunziekten, het omkeerbaar is en mogelijk immuun reacties zou kunnen verlichten.

Schildklierproblemen
Een van de auto-immuunziekten die het lekkende darmsyndroom rechtstreeks kan treffen, is de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves. De symtomen hiervan zijn een verstoorde stofwisseling, vermoeidheid, depressie en tal van andere klachten

Slechte opname van voedingsstoffen
Als gevolg van een lekkende darm kunnen er tekorten aan voedingsstoffen ontstaan omdat je darm deze slecht op kan nemen. Denk aan vitamine B12. Magnesium maar ook spijsverteringsenzymen die essentieel zijn voor het verteren van je eten.

Ontstekingsreacties van de huid
Denk daarbij aan acne klachten of bijvoorbeeld psoriasis. Deze huidklachten worden meestal bestreden van de buitenkant met bijvoorbeeld cremes. Terwijl we veel meer resultaat kunnen halen door de klachten van binnenuit te bestrijden door het herstellen van de darm.

Hoe kom je van lekkende darm af?
Nu je weet welke symptomen en oorzaken er zijn voor een lekke darm wil ik je vertellen over de mogelijkheden hoe je een lekkende darm kan repareren.
Als je erachter wil komen of je reageert op bepaalde voedingsmiddelen kan je dit laten testen d.m.v. bloedonderzoek.

Welke stappen kan je nemen om een lekke darm te herstellen?
De basisstappen voor het genezen van lekkende darm zijn als volgt:

  1. Verwijder  voedsel en factoren die de darm beschadigen of waar je gevoelig voor bent.
  2. Vervang  deze door genezende voedingsmiddelen en kies voor een ontstekingsremmend voedingspatroon. Bijvoorbeeld door het toevoegen van groente.
  3. Herstel  de darm met specifieke supplementen om je darm te repareren zoals boterzuur.
  4. Breng  je darmflora in evenwicht met probiotica
    (nuttige bacteriën). Dit is belangrijk omdat de bacteriën in je darm een ​​belangrijk onderdeel zijn van de darmbarrière. Ze helpen de weerstand tegen slechte bacteriesoorten te bevorderen. Goede darmbacteriën reguleren ook de vertering en opname van voedingsstoffen.

Twee van de meest voorkomende vragen ik krijg zijn:
“Wat kan ik eten als ik een lekkend darmsyndroom heb? En wat moet ik NIET eten als ik een lekkende darm heb?”

Verwijder al de bewerkte voeding uit je eetpatroon. Te herkennen aan toegevoegde suiker, synthetische toevoegingen en lange ingrediënten lijsten. Of eigenlijk, al de voeding die uit een fabriek komt. Voeding wat ik ook wel geknutselde voeding noem.

Deze voedingsmiddelen ondersteunen het herstel van een lekke darm:

  • Lang getrokken bottenbouillon.
  • Rauwe gekweekte zuivel (zoals kefir, yoghurt, boter en rauwe kaas)
  • Gefermenteerde groenten.
  • Kokosproducten
  • Gekiemde zaden (zoals chiazaad, lijnzaad en hennepzaad)
  • Voedingsmiddelen met voldoende omega 3 vetzuren, vooral zalm en andere in het wild gevangen vis
  • Kruiden en specerijen.
  • Andere voedzame, ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals grasgevoerd rundvlees, verse groenten en verschillende soorten fruit, appelazijn en zeewier.

Heb je last van een lekke darm? Overleg dan met een professional over de behandel opties.
Ik heb bij veel mensen verbetering gezien in de gezondheidsklachten die ze hadden door het aanpassen van het voedingspatroon. Bovendien zijn er nuttige voedingssupplementen die regelmatig toegepast worden om een ​​betere darmgezondheid te ondersteunen.

Heb je vragen over jouw darmgezondheid of bloedonderzoek?
Stuur gerust een berichtje.